Gault&Millau: Mahala 12/20

Mahala is a modern Romanian restaurant, a concept which applies not only to the menu but also to the design. The textiles on the banquettes are traditional, but combined in a surprising patchwork that works. The menu offers a selection of dishes that surprise either because of interesting techniques that have been applied to them (such as turbot with smashed potatoes and Romanian black truffle mousse), or because they are contemporary adaptations of Romanian recipes (e.g. zucchini flowers stuffed with aged ricotta and olive sauce). Seasonality is not a strong point, but there is an obvious theme in the menu – a modern Romanian cuisine with quality ingredients and above average execution.

Sursa: ro.gaultmillau.com

Restaurant Mahala: bucătărie modernă cu influențe românești

Un restaurant pe care l-am inclus în lista noastră de locuri preferate din București. Îl recomandăm frecvent prietenilor, dar și străinilor care ajung în România. Dacă ești interesat de mâncare, probabil ai auzit deja de Mahala. Poate ai și ajuns aici de câteva ori în cei 2 ani de la deschidere.

Sorin Cucu, omul din spatele Mahala
Sorin Cucu și-a petrecut 12 ani din cei 19 de activitate culinară în bucătăria de la Casa di David. În 2015 a decis să își construiască propriul drum. A deschis Mahala din poziția privilegiată de chef-owner.

Spunem privilegiată pentru că în ciuda contextului actual cu tot felul de obstacole și  birocrație, a avea propriul restaurant la 36 de ani înseamnă să ai posibilitatea să duci lucrurile în direcția pe care o vrei. Înseamnă că îți poți da timp. Fără presiuni din orgolii,  fără schimbări de concept sau meniu apărute peste noapte.

Sursa: amusebouche.ro

The big weekend: Bucharest, Romania
The big weekend: Bucharest, Romania

Evening
It’s a cool international crowd eating the smartened-up traditional dishes — veal chop, herb-crusted cockerel — amid distressed plaster and groovy murals in Mahala (mains from £8; restaurant-mahala.ro). Eastern Europe’s largest beer hall is open until 3am.

Getting there
Martin Hemming was a guest of Wizz Air, which has returns from Luton from £84. Or fly with BA or Ryanair.

Where to stay
The Athénée Palace Hilton offers business comfort on Revolution Square, with an impressive breakfast buffet and good weekend rates (doubles from £78;. In the old town, the Mansion has fun themed rooms — Provence, Transylvania, industrial, etc — from £106, B&B

Package
Martin was a guest of Regent Holidays, which has three nights at the Athénée Palace Hilton from £550pp, B&B, including flights and transfers (020 7666 1244, regent-holidays.co.uk).

Sursa: thetimes.com